POČETNA STRANICA » PROJEKTI I INICIJATIVE » PREVOD NOVE URBANE AGENDE

Centar “Struktura” uz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preveo Novu urbanu agendu na srpski jezik

 

Klikom na sliku otvarate prevod u PDF formatu
Klikom na sliku otvarate prevod u PDF formatu

19. oktobar 2017, Novi Sad – U oktobru 2016. godine, na Konferenciji Ujedinjenih nacija o stanovanju i održivom urbanom razvoju (Habitat III) u Ekvadoru, sastali su se predstavnici 167 zemalja članica Ujedinjenih nacija i više od 30.000 učesnika i usvojili Novu urbanu agendu. Nova urbana agenda daje globalni okvir urbanog razvoja za narednih 20 godina.

Nova urbana agenda, najpre je bila dostupna na šest zvaničnih jezika Ujedinjenih nacija (arapski, kineski, engleski, francuski, ruski i španski). Prevodi Nove urbane agende na druge jezike inicirale su nacionalne ili regionalne vlade ili kancelarije Ujedinjenih nacija u određenim zemljama. Do oktobra 2017. godine, prevođenje Nove urbane agende inicirale su nacionalne vlade Albanije, Turske, Japana, Malezije, Indonezije, Poljske, Češke, Slovenije, Italije i Portugala. Prevod na srpski inicirao je Centar Struktura koji je uz tehničku podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, naročito Tijane Živanović Milić i Dr Siniše Trkulje, preveo Novu urbanu agendu na srpski jezik.

U nekim zemljama, regionalne vlade takođe su preuzele inicijativu u prevođenju Nove urbane agende. Regionalna vlada Katalonije u Španiji prevela je Novu urbanu agendu na katalonski jezik, dok je prevod na Baskijski u toku. Ujedinjene nacije su preuzele inicijativu da se dokument prevede na jezike najmanje razvijenih zemalja na svetu, tako da su prevodi započeti u Mjanmaru, Avganistanu, Nepalu, Bangladešu, Laosu, Butanu i Madagaskaru. Te inicijative je finansijski podržala vlada Ekvadora u kojoj je i održana Habitat III Konferencija. Nova urbana agenda na šest zvaničnih jezika Ujedinjenih nacija, i prevodi na ostale jezike uključujući i srpski dostupni su na internet stranici www.habitat3.org. Za više informacija o implementaciji Nove urbane agende u Srbiji, pratite Centar Struktura na socijalnim medijima i koristite #NovaUrbanaAgenda.

 

RAZMENIMO MIŠLJENJA
Facebook
Twitter