POČETNA STRANICA » PROJEKTI I INICIJATIVE » NOVA URBANA AGENDA NA BALKANU

Panel diskusija o implementaciji Nove urbane agende u graničnim regijama na Balkanu

 

Nova Urbana Agenda na Balkanu - Panel Diskusija17. novembar 2017, Sremski Karlovci – U Sremskim Karlovcima je održana panel diskusija o implementaciji Nove urbane agende sa više od 20 učesnika, uključujući, moderatora panela, troje glavnih panelista i šesnaest mladih profesionalaca i studenata iz Grčke, Meksika, Rumunije, Srbije, i Velike Britanije.

Panel su otvorile tri prezentacije. Na samom početku, Dr. Siniša Trkulja iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, predstavio je Novu urbanu agendu kao i 18 meseci dug proces ka usvajanju dokumenta. Uzimajući u obzir da je Dr. Trkulja učestvovao na Konferenciji Ujedinjenih nacija o stanovanju i održivom urbanom razvoju (Habitat III), oktobra 2016. u Kitu, podelio je svoje impresije u vezi sa tim događajem koji je okupio 30.000 učesnika iz 167 zemalja. Dr. Trkulja je takođe informisao učesnike panela o ulozi Republike Srbije u implementaciji Nove urbane agende. Nakon ovog izlaganja moderator je usmerio diskusiju ka implementaciji razvojnih agendi u graničnim regijama. Narednu prezentaciju je održao Ervin Eros, direktor inicijative sa sedištem u Budimpešti: Central European Service for Cross-Border Initiatives (CESCI) Balkan, koji je informisao učesnike o Evropskoj Grupi za Teritorijalni Razvoj (ETGC), instrumentu Evropske Unije koji olakšava prekograničnu i interregionalnu saradnju i objasnio kako se mogu najbolje koristiti ti instrumenti i predstavio ostale mogućnosti za finansiranje implementacije projekata. Ana Nikolov, izvršni direktor instituta u Beogradu: Institute for International and Cross-Border Cooperation (ICBC), dodatno je pojasnila koncept prekogranične saradnje, naglašavajući važnost osnaživanja mladih i sa nekoliko primera učešća i proaktivnog delovanja mladih, podržala i osnažila učesnike panela da se uključe u razvoj svojih lokalnih zajednica kao i u proces donošenja odluka na lokalnom nivou.

Nakon uvodne tri prezentacije, moderator panela, Miloš Gubić iz Centra za životnu sredinu i održivi razvoj “Struktura”, otvorio je diskuiju. Tokom diskusije, mnoga važna pitanja su otvorena, uključujući pitanja o ulozi mladih u implemetiranju razvojnih agendi, mehanizama za uključivanje mladih u urbani razvoj i prekograničnu saradnju kao i kako Vlade zemalja mogu da pomognu i podrže ove procese. Tokom poslednjih pola sata, svi učesnici su pitani da identifikuju najvažniji urbani problem u gradu iz kojeg dolaze kao i da ukažu na njihovu potencijalnu ulogu u rešavanju tog problema.

 

RAZMENIMO MIŠLJENJA

Facebook
Twitter