POČETNA STRANICA » PROJEKTI I INICIJATIVE » MLADI I IMPLEMENTACIJA NOVE URBANE AGENDE

Mladi i implementacija Nove urbane agende, Centar “Struktura” značajan partner

 

7. mart 2018, Kikinda – Radionica “Putokaz za mlade u implementaciji Nove urbane agende” održana je u Centru za stručno usavršavanje u Kikindi sa ciljem da približi mladima Novu urbanu agendu, podstakne aktivizam i da ih motiviše da aktivno učestvuju u implementaciji. Radionica je okupila 25 studenata i mladih profesionlaca iz različitih oblasti, ukuljučujući urbanizam, političke nauke, sociologiju, pravo, ekonomiju i druge.

Na samom početku, Dr. Siniša Trkulja iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, predstavio je Novu urbanu agendu, posebno naglašavajući značaj i ulogu mladih u procesu urbanog razvoja, kao ključnih aktera, kako je definisano Agendom.  Takođe, Dr. Trkulja je pozvao sve učesnike da se uključe u proces izrade Nacionalne strategije urbanog razvoja Republike Srbije i uzmu učešće u debati i događajima koji će biti organizovani tokom godine. Nakon uvodnog izlaganja Dr. Trkulje, učesnicima se predstavio Semedin Rovčanin, prvi izabrani omladinski delegat Republike Srbije u Ujedinjenim nacijama. Gospodin Rovčanin je predstavio ulogu omladinskog delegata, svoja iskustva iz Ujedinjenih nacija, ukazao na značaj omladinskog aktivizma i objasnio kako mladi mogu da doprinesu implementaciji Agende 2030, Nove urbane agende, i ostalih razvojnih agendi.

Nakon uvodnih izlaganja, Miloš Gubić iz Centra za životnu sredinu i održivi razvoj “Struktura” vodio je prvu radioinicu “Pametna rešenja za bezbenije gradove”. Učesnici su kroz “world caffe” metodologiju identifikovali različite probleme i izazove sigurnih gradova i predstavili rešenja kako bi gradovi postali sigurniji. Naredna radionica “Cirkularna ekonomija za održivi lokalni razvoj” koju je vodila Nataša Gligorijević, Direktorka Centra za održivi razvoj Srbije, predstavila je učesnicima koncept cirkularne ekonomije koji su kroz “problem tree” metodologiju došli do inovativnih predloga za održivo upravljanje otpadom, zelene poslove i open data za cirkularnu ekonomiju. Tokom poslednje radionice “Digitalizacijom do učešća mladih u kreiranju urbanih rodno ravnopravnih politika”, koju je vodio Dr. Siniša Trkulja, učesnici podeljeni u šest grupa su kreirali šest predloga projekta za održivi lokalni razvoj i učešće mladih, od kojih će tri predloga projekta biti izabrana na sledećoj radionici, detaljno razrađena u težnji da se implementiraju do kraja godine.

Radionicu u Kikindi organizavao je Institut za internacionalnu i međugraničnu saradnju sa partnerima među kojima je i Centar “Struktura”. Partneri koji su učestvovali u organizaciji radionice planiraju da organizuju slične događaje u drugim gradovima Srbije.

 

RAZMENIMO MIŠLJENJA

Facebook
Twitter