POČETNA STRANICA » PROJEKTI I INICIJATIVE » GENERALNA SKUPŠTINA PARTNERA

Centar “Struktura” postao deo Generalne skupštine partnera koja utiče na sadržaj Nove urbane agende

 

29. avgust 2016, Njujork – Nova urbana agenda, koja treba da bude usvojena tokom Konferencje Ujedinjenih nacija o stanovanju i održivom urbanom razvoju (Habitat III) oktobra 2016. godine, predstavljaće kulminaciju višegodišnjih globalnih napora da se postigne multilateralni sporazum o stanovanju i održivoj urbanizaciji koji bi bio reper za urbani razvoj narednih 20 godina.

Sastavni i značajan deo procesa bio je stvaranje Generalne skupštine partnera (GAP), inovativnog i inkluzivnog partnerstva sastavljenog od preko 1.100 jedinstvenih organizacija koje kroz svoja partnerstva imaju pristup drugim partnerskim mrežama, njih oko 58.000.

Centar “Struktura” se zvanično priključio GAP-u avgusta 2016.

Operativno nezavisna platforma GAP, udružuje različite stručnosti i interese svih krajeva sveta i grupiše ih u 16 ​​partnerskih konstituencijskih grupa. To uključuje lokalne vlasti, akademske i istraživačke institucije, organizacije civilnog društva, parlamentarce, grupe osoba sa invaliditetom, fondacije, sindikate i radnike, farmere, i druge. Platforma GAP kroz učešće svih organizacija članica priprema zajedničke pozicije prema određenim međunarodnim procesima, događajima i dokumentima, i pomaže i olakšava produktivnu koordinaciju stručnih doprinosa na međunarodnom nivou. Taj proces je najpre Habitat III, dok će GAP kasnije nastaviti sa radom da doprinese implementaciji Nove urbane agende.

Kao najvažnije, izdvojili bismo podatak da GAP pomaže i podržava saradnju između organizacija u oblasti stanovanja i urbanog razvoja i na lokalnom nivou, omogućavajući nove, produktivne mreže saradnje kako bi se uspešnije implementirala Nova urbana agenda.

Predsedavajuća GAP-om je Dr Judžini L. Birč (Eugenie L. Birch) dok je ko-predsedavajuća Dr Šipra Narang Suri (Shipra Narang Suri).

RAZMENIMO MIŠLJENJA
Facebook
Twitter